Crystalline Rainbow

Kristallen en Kristallen Schedels (P-T)

RHYOLIET

Kenmerken van rhyoliet

Bronvermelding http://www.semoea.nl/edelstenen/rhyoliet.html

Rhyoliet is een vulkanisch gesteente. Het wordt bij vulkaanuitbarstingen uitgestort als vloeibare, stroperige materie. Aan het aardoppervlak koelt het dan vrij snel af en stolt. Rhyoliet ontstaan alleen maar indien de lava genoeg kwarts bevat. Bij de meeste vulkanische uitbarstingen is dat niet het geval.

Rhyoliet (ook wel lipariet genoemd) vertoont vaak allerlei kleuren en patronen. Elke steen is anders. Allerlei kleuren kunnen voorkomen: wit, geel, beige, roze, licht tot donkergroen, licht tot donkerblauw, bruin, rood, zwart, grijs. De groene en beige-bruine varianten komen het meest voor. Die varianten zijn ook het meest geliefd als heelsteen.

De meest geliefde variëteiten hebben duidelijke kleuren en patronen. Ze hebben in de handel eigen namen gekregen, die verwijzen naar het karakteristieke kleurenpatroon.

 • Oceaanjaspis en regenwoudjaspis zijn namen voor groene rhyoliet met anders gekleurde insluitsels.
 • Luipaardjaspis is een naam voor beige tot bruine rhyoliet met insluitsels.
 • Ogenjaspis is een naam voor beige tot bruine rhyoliet met ronde insluitsels. De min of meer ronde insluitsels kunnen glasachtig of ijzerhoudend zijn.
 • Polychroomjaspis is een naam voor rhyoliet die veelkleurig is, maar geen oogvormige insluitsels heeft.
 • Cappuccinojaspis is een naam voor rhyoliet die allerlei bruintinten vertoont, maar geen oogvormige insluitsels heeft.Rhyoliet is vanwege zijn verscheidenheid aan kleuren en patronen vooral in trek bij verzamelaars van mineralen. Als heelsteen is rhyoliet nog niet zo lang bekend.Herkomst van de naamDe namen regenwoudjaspis, oceaanjaspis, luipaardjaspis en ogenjaspis zijn gekozen omdat de kleurenpatronen doen denken aan achtereenvolgens: het regenwoud; strand en zee; de vacht van een luipaard; en ogen.Uit de Steentijd tot en met de Bronstijd (prehistorie tot circa 800 v.Chr.) stammen rhyoliet voorwerpen (artefacten) als mesjes, pijlpunten, bijlen. Deze zijn onder andere gevonden in Europa (Duitsland, Frankrijk, Ierland, Corsica) en in Amerika (van de Indianen). Er zijn in Amerika ook rhyoliet hangers en kralen gevonden die door Indiaanse stammen zijn gemaakt.In Amerika zijn zelfs prehistorische mijnen gevonden waar rhyoliet gedolven werd, vooral in Pennsylvania. In Egypte zijn amuletten en kralen van rhyoliet gevonden, uit de eerste eeuw voor Christus.Tegenwoordig is rhyoliet vanwege zijn decoratieve patronen geliefd voor het maken van muur- en vloertegels, kleine kunstvoorwerpen, cabochons en kralen van te maken. Elke steen is uniek.Effecten op de gezondheid

  * Rhyoliet versterkt lichaamziel en geest, en zorgt ervoor dat deze goed aan elkaar verbonden zijn. Mensen die het gevoel hebben niet goed in hun lichaam te zitten, kunnen baat hebben bij een rhyoliet in hun broekzak. * Rhyoliet helpt bij het helen van traumata uit vorige levens, en zorgt ervoor dat dit karma nu opgelost wordt. * Rhyoliet maakt positief en helpt je moedig en positief door te gaan, wat er ook gebeurt.  * Rhyoliet zorgt voor een stevige verankering in Moeder Aarde, zodat je goed geaard bent. * Rhyoliet helpt je inzicht te verkrijgen, als je daarom vraagt. De steen helpt te kijken naar de patronen in je huidige, maar ook vorige levens. Rhyoliet helpt je de bron van problemen te herkennen en aan te pakken. * Rhyoliet geeft je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je respecteert jezelf, inclusief je mindere kanten.Symbolen

  Rhyoliet bestaat voornamelijk uit kwarts, veldspaat, biotiet en hoornblende. Het is chemisch verwant aan graniet, maar heeft veel kleinere kristallen. Soms zijn de kristallen zo klein, dat de steen één kleur lijkt te hebben, zoals wit of roze. De kristallen blijven zo klein doordat het vulkanisch gesteente aan het aardoppervlak snel afkoelt.Rhyoliet kan jaspis, chalcedoon en andere oxiden bevatten. Het heeft vaak holtes met kleine glinsterende kristallen.

 • De groene rhyolieten hebben verschillende tinten groen door chloriet-insluitsels (magnesium-ijzer-aluminiumsilicaat). Ze vertonen een patroon van kleine, ronde tot stervormige insluitsels van kwarts of veldspaat. De beige, bruine en rode tinten worden veroorzaakt door ijzeroxide.
 • Chemische samenstelling
 • De rhyoliet hoort bij de sterrenbeelden Ram en Stier. De rune die bij de rhyoliet hoort, is de  Elgr. De z/R (Elgr = eland) staat voor verdediging en bescherming. Rhyoliet en deze rune beschermen je tegen alle negatieve elementen die op je pad komen.
 • Spiritueel
 • * Rhyoliet hoort bij alle chakra’s. * Rhyoliet heeft een sterk beschermende werking. Langdurig dragen van een rhyoliet trommelsteen in de broekzak geeft energie en kracht. Dit maakt rhyoliet een zeer geschikte steen voor iedereen die last heeft van vermoeidheiduitputting en MS. * Rhyoliet versterkt en beschermt alle organen, zoals maag, lever, blaas, nieren.  * Rhyoliet heeft een sterk effect op het vegetatief zenuwstelsel, dat autonome, onbewuste lichaamsfuncties bestuurt. De steen harmoniseert, versterkt en heelt onder meer de spijsvertering, debloedsomloop, de uitscheiding van hormonen. * De opname van vitamines en mineralen wordt beter met rhyoliet. Vooral de opname van vitamine B wordt versterkt. * De aanwezigheid van sporen aluminium maakt rhyoliet een steen die de werking van hersenen, zenuwen en zenuwoverdracht versterkt. Rhyoliet heelt zenuwontstekingen (neuritis) en heeft een gunstige invloed op de ziekte van Parkinson en MS. * Rhyoliet verlicht en heelt oorsuizenoorpiepen en anderegehoorklachten, zoals gehoorschade door harde geluiden bij een popconcert. * Rhyoliet heelt en versoepelt de wanden van de aderen en slagaderen. Goede steen tegen aderverkalking. * Rhyoliet harmoniseert het totale hormoonstelsel. De steen heelt hormoongerelateerde klachten, zoals een versnelde of te trage stofwisselingmenstruatieklachten,overgangsklachtensuikerziekte. * Als silicaathoudend gesteente heeft rhyoliet een positief effect op huidaandoeningen, zoals uitslag, pukkeltjes, acne en infecties. * Rhyoliet kan nierstenen en blaasstenen voorkomen, en bestaande nier- en blaasstenen oplossen.
 • In Amerika, in de staat Nevada, ligt een spookstadje met de naamRhyolite, zo genoemd omdat er in de omgeving rhyoliet aanwezig is. Rhyolite werd gesticht tijdens de goldrush van 1905. In 1920 was het zo ongeveer uitgestorven. Tegenwoordig is het geliefd bij toeristen vanwege de westerns die hier gefilmd zijn.
 • Door de eeuwen heen
 • Polychroomjaspis komt van Grieks poly (‘veel’) en chromos (‘kleur’).
 • De naam rhyoliet werd in 1861 door de reizende geleerde Ferdinand Paul Wilhelm Freiherr von Richthoven bedacht, toen hij dit gesteente tegenkwam in de Rocky Mountains. In hetzelfde jaar ontstond ook het enige synoniem lipariet, naar de Liparische eilanden bij Sicilië. Rhyoliet is afgeleid van Grieks rhyx (‘lavastroom’) en lithos (‘steen’), wat verwijst naar de vulkanische ontstaanswijze van dit gesteente.
 • Vreemd genoeg worden de verschillende varianten rhyoliet steeds jaspis genoemd. Dit omdat vrijwel elke steen die randen, banden en ogen vertoont en kwartshoudend is, jaspis wordt genoemd. In dit geval is dat onjuist.

 

SELENIET

 

Oranje Seleniet

Oranje Seleniet

Oranje seleniet ontstaat wanneer er ook hematiet in de grond zit. Hematiet roest door het vochtgehalte in de grond en kleurt daardoor de, van nature, witte seleniet.

Seleniet steen: ook wel de engelensteen genoemd door de hoge vibratie die deze steen uitzendt. Deze steen is weldadig voor lichaam geest en ziel en zuivert tevens de ruimte waarin hij staat.

Deze steen is zelfreinigend. Seleniet versoepelt het contact met gidsen en engelen en andere hogere wezens. Seleniet richt haar energie naar de gebieden die het meest hulpbehoevend zijn.

De kracht van Seleniet ligt in de gave om met alle chakra’s in het lichaam te kunnen werken.

Tag Cloud

%d bloggers like this: